Αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς, κυβέρνηση, κοινοβούλιο και κόμμα, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του κατά την άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Μεγάλη Τρίτη.
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί και συζήτησε τις εξελίξεις στην οικονομία με τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και πριν τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου προήδρευσε του Διαθεσμικού Οργάνου.
«Χρειάζεται, τόνισε ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό, εντατικοποίηση της δουλειάς σε ποιότητα και ποσότητα, γιατί μπροστά μας έχουμε τη συνέχεια ενός δύσκολου αγώνα».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι «περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα αυτό να γίνει και ευρωπαϊκό». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν οι προτάσεις των σοσιαλιστών για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου, πρακτικότερου και ταχύτερου μηχανισμού για την αντιμετώπιση δανειακών αναγκών χωρών της Ευρωζώνης». «Ωστόσο, παρατήρησε, υπάρχει τώρα ένας μηχανισμός και αυτό που προέχει είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε στην Ελλάδα, η δουλειά των υπουργείων, η οποία δεν είναι μόνο τεχνοκρατική, αλλά είναι και πολιτική».
Χαρακτήρισε δε δύσκολη την επόμενη περίοδο, η οποία, όπως τόνισε, «απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επαφή με τον κόσμο, σημειώνοντας ότι πρέπει ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος των μεγάλων αλλαγών». Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, «όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, ώστε τα επόμενα χρόνια οι πολίτες να βιώνουν τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών».
Επίκεντρο όλων των αλλαγών θα είναι το σχέδιο «Καλλικράτης», γύρω από τον οποίο θα κινηθεί και όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι μεταξύ των ζητημάτων στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι οι λειτουργικές αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης. Σημαντικότατο ζήτημα χαρακτήρισε επίσης την ανάκτηση του αισθήματος της αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας της χώρας, αλλά και του αισθήματος ανακούφισης στον κόσμο. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεφύγει από την κρίση, αλλά ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού». «Πρέπει, τόνισε, να πάμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, να δείξουμε ότι σπάμε την ατιμωρησία, ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε ζητήματα που αφορούν από την ασφάλεια του πολίτη μέχρι τη διαφθορά».
«Σε όλα αυτά τα θέματα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να είναι ενεργός η συμμετοχή του πολίτη» και, όπως πρόσθεσε, «πρέπει να δούμε πώς ο πολίτης παίρνει πια την υπόθεση της επανεκκίνησης της χώρας στα ίδια του τα χέρια».
«Αυτό, υπογράμμισε, είναι το μεγάλο στοίχημα των αλλαγών, οι οποίες πρέπει να δώσουν την αίσθηση της ελπίδας ότι αύριο η χώρα θα είναι διαφορετική».
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών ΜΜΕ και κάθε αρνητικό της αναδεικνύεται και πολλαπλασιάζεται, αλλά και κάθε θετικό μπορεί επίσης να αναδειχθεί και να πολλαπλασιαστεί και είναι μια ευκαιρία τώρα να αναδειχθούν τα θετικά και αξιοποιηθεί αυτή η προβολή».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να τηρηθεί πιστά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και ανάπτυξης με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων, κομματικών, πολιτικών, αλλά και της δημόσιας διοίκησης. «Πρέπει, ανέφερε, να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματός της».
Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι το κόμμα πρέπει να ενδυναμωθεί, ώστε να μπορεί να συνδέει την κυβέρνηση με τους πολίτες, να τους ενημερώνει και να πολλαπλασιάζει το μήνυμα.
«Αυτό που σήμερα κάνει η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η συνεχής αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε η χώρα να έχει μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου».