Με μία γενικού περιεχομένου κοινή δήλωση, αντί αναλυτικού «κοινού ανακοινωθέντος», στο οποίο να καταγράφονται οι ως τώρα συγκλίσεις και αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών, ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη η τρίτη φάση των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος διάβασε στους δημοσιογράφους την κοινή δήλωση, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι η δήλωση των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ «δεν αποτελεί το ανακοινωθέν, αλλά μία απλή δήλωση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για κοινό ανακοινωθέν και διευκρίνισε «δεν μπαίνουμε σε καμία λεπτομέρεια».
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να επαναληφθούν μετά τις «προεδρικές εκλογές» στα Κατεχόμενα, που θα γίνουν στις 18 Απριλίου. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι στη θέση του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή θα είναι και πάλι ο κ. Ταλάτ ή ο Ντερβίς Έρογλου, στον οποίο δημοσκόπηση, που δημοσιεύεται τη Μεγάλη Τρίτη σε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, δίνει άνετο προβάδισμα περίπου 16 ποσοστιαίων μονάδων.
Στην κοινή δήλωση αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες «είναι ενθαρρυμένοι από τη σημαντική πρόοδο, που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και του Διαμοιρασμού Εξουσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομίας και εκφράζουν παράλληλα την πεποίθησή τους για επίτευξη μια συνολικής λύσης».
Σε άλλο σημείο της δήλωσης, οι δύο ηγέτες εκφράζουν την πεποίθηση ότι το αμοιβαίο τους ενδιαφέρον για το κοινό καλό των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, όπως και η θέλησή τους για μια συνολική λύση, θα τους οδηγήσει σύντομα στη συζήτηση και των υπολοίπων κεφαλαίων του Κυπριακού και στην κάλυψη των διαφορών, «ώστε μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση να τεθεί σε ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα».
Επίσης, επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της «συνολικής προσέγγισης», η οποία ερμηνεύεται ως ότι «τίποτε δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα».